Καμία προηγούμενη εμπειρία δεν είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει κάποι@ να κάνει Αστάνγκα.
Από τους νέους ασκούμενους, το μόνο που ζητάμε είναι μια δέσμευση ότι θα έρχονται τακτικά, για ένα μήνα αρχικά, ώστε να δώσουν στον εαυτό τους το χρόνο να γνωρίσουν την πρακτική αυτή, και να ανακαλύψουν τα οφέλη και τις δυνατότητες που προσφέρει. Η μέθοδος αυτή και οι θέσεις της δεν είναι σχεδιασμένες να γίνονται περιστασιακά. Είναι προτιμότερο να κάνει κανείς μια μικρή πρακτική κάθε μέρα, παρά μια μεγάλη πρακτική 1 ή 2 φορές την εβδομάδα.
Επιπρόσθετα, για την ομαλή λειτουργία της σχολής, παρακαλούνται όλες οι ασκούμενες να είναι κάτι παραπάνω από συνεπείς α. στην τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων και β. στα ωράρια των μαθημάτων.
Κατά κανόνα δεν δεχόμαστε drop-in, παρά μονάχα από ασκούμενους με εδραιωμένη και σταθερή πρακτική. Αν είστε σε αυτήν την κατηγορία, στο email που θα μας στείλετε, γράψτε μας δυο λόγια σχετικά με την προηγούμενη εμπειρία σας.
Για να ξεκινήσετε πρακτική μαζί μας, επικοινωνήστε μαζί μας. Συνήθως υπάρχει χώρος για έναν-δύο ασκούμενους ανά δίμηνο – εάν κάποια περίοδο υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον θα σας ενημερώσουμε και θα σας ζητήσουμε να αρχίσετε λίγο αργότερα.
Περιστασιακά πραγματοποιούνται κάποια μαθήματα ένταξης, τα οποία ανακοινώνονται στο σάιτ και τα σόσιαλ της σχολής. Ο λόγος που λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο έχει να κάνει με εσάς τους ίδιους, νυν και μέλλοντες ασκούμενους. Αφενός, θέλουμε να κάνουμε την ένταξή σας στα μαθήματα όσο το δυνατόν πιο ασφαλή, ομαλή και ευχάριστη γίνεται. Αφετέρου, δεν θέλουμε να διαταράσσουμε την ενέργεια και την συγκέντρωση όσων γίνονται τακτικοί ασκούμενοι, με το να υπάρχει μια ασταμάτητη ροή νέων προσώπων στα μαθήματα.
Προτεραιότητα δίνεται στους ενδιαφερόμενους που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σταθερά τα μαθήματά μας έναντι των επισκεπτών που δεν έχουν σαν μόνιμη βάση την Αθήνα.
Μια φορά την εβδομάδα καθώς και τις περιόδους που απουσιάζει η Κατερίνα Βαγγελίδη, τα μαθήματα αναλαμβάνουν δασκάλες/-οι με αντίστοιχη πολυετή εμπειρία διδασκαλίας, που έχουν απαραιτήτως μακροχρόνια καθημερινή πρακτική στην οποία εμβαθύνουν με κάθε ευκαιρία.
Η πρακτική μας είναι σιωπηλή, οπότε προετοιμαστείτε να μιλάτε χαμηλόφωνα και να περιορίσετε τις περιττές συνομιλίες! Η ομιλία στο κινητό απαγορεύεται μέσα στη σχολή, και θυμηθείτε να το βάλετε στο αθόρυβο ή να το κλείσετε εντελώς.
Ασκούμαστε ξυπόλυτοι, επομένως βγάζουμε τα παπούτσια μας με το που μπούμε μέσα στο χώρο.
Μην αγχώνεστε για τίποτα! Στο πρώτο σας μάθημα θα σας καλωσορίσουμε και θα σας πούμε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε.
Φοράτε άνετα και φρεσκοπλυμένα ρούχα που δεν εμποδίζουν τις κινήσεις σας.
Φροντίστε να έχετε κάνει ντουζ πριν την πρακτική, για να είναι ο ιδρώτας σας καθαρός.
Μη φοράτε αρώματα, μη χρησιμοποιείτε έντονα απορρυπαντικά στα ρούχα της πρακτικής σας.
Καλό είναι το τελευταίο σας γεύμα να το έχετε φάει αρκετές ώρες πριν το μάθημα.
Αποφεύγετε να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
Φέρνετε το προσωπικό σας στρώμα γιόγκα, καθώς και μια πετσέτα για τον ιδρώτα.
Δεν έρχεστε αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα ίωσης.
Αναφέρετε τυχόν θέματα υγείας, τραυματισμούς ή ενοχλήσεις.
*Τυπικά*, η πρακτική αυτή γίνεται 6 φορές την εβδομάδα, εκτός από τις μέρες που έχει πανσέληνο και νέα σελήνη. Για τα άτομα που έχουν περίοδο, προβλέπεται επιπλέον ξεκούραση τις 3 πρώτες ημέρες του κύκλου τους. Παρ’ όλα αυτά, αν έχετε αμφιβολίες για το πώς να το διαχειριστείτε, ρωτήστε μας. H καθημερινή πρακτική είναι κάτι που χτίζεται σταδιακά, και κυρίως, είναι κάτι που θα σας το ζητήσει το σώμα σας όταν είναι έτοιμο, οπότε αφουγκραστείτε το και προσαρμοστείτε αναλόγως, χωρίς προσδοκίες.
Αυτή η πρακτική είναι φαινομενικά αυστηρή και έχει πολλούς κανόνες. Μπορείτε να βρείτε ελευθερία και προσωπική έκφραση μέσα σε αυτό το πλαίσιο; Τότε και μόνο τότε θα αρχίσετε να το διασκεδάζετε.
Θεωρούμε αυτονόητο το ότι ως δάσκαλοι γιόγκα, δεσμευόμαστε από την ίδια δεοντολογία με οποιονδήποτε άλλο επαγγελματία. Ως εκ τούτου, θεωρούμε πολύ σημαντικό να τηρούνται υγιή όρια στη σχέση μαθητή/δασκάλου, ενώ θεωρούμε ανάρμοστη οποιαδήποτε ερωτική ή σεξουαλική σχέση μεταξύ τους, σε οποιοδήποτε πλαίσιο.
Ο χώρος της γιόγκα, δυστυχώς, βρίθει από παραδείγματα παραβιαστικής συμπεριφοράς που έχουν φτάσει μέχρι και την σεξουαλική κακοποίηση. Στη σχολή μας αναγνωρίζουμε αυτό το πρόβλημα καθώς και το ρόλο του εμπνευστή της Αστάνγκα, Pattabhi Jois (1915-2009) σε αυτό, στεκόμαστε δίπλα στα άτομα που τις έχουν υποστεί και επιβιώσει,και έχουμε ως αρχή την μηδενική ανοχή σε αυτού του τύπου συμπεριφορές, είτε είναι σοβαρές, είτε φαινομενικά άκακες.
Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να υπογραμμίσουμε ότι παρότι είμαστε δάσκαλοι, είμαστε πρώτα και κύρια άνθρωποι με ελαττώματα, και δεν τα ξέρουμε όλα. Κανείς δεν γνωρίζει τον εαυτό σας και το σώμα σας καλύτερα από εσάς τους ίδιους – και ο ρόλος μας εδώ δεν είναι να σας πούμε τι να κάνετε.
Είμαστε εδώ για να λειτουργήσουμε, στην καλύτερη περίπτωση, ως παράδειγμα, για να σας υποστηρίξουμε και να σας φροντίσουμε, και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι μέσω της ειλικρινούς και ανοιχτής επικοινωνίας, την οποία και δεσμευόμαστε να διευκολύνουμε με κάθε δυνατό τρόπο.
Στόχος μας είναι η σχολή μας να αποτελεί έναν ασφαλή χώρο, όπου οι ασκούμενοι θα μπορούν να βρουν υποστήριξη και αποδοχή για μια αφοσιωμένη, ενδυναμωμένη πρακτική.
Τα Mysore μαθήματα περιλαμβάνουν αρκετές σωματικές διορθώσεις που σκοπό έχουν, είτε να καθοδηγήσουν τον ασκούμενο προς μια σχετικά ολοκληρωμένη έκφραση της κάθε θέσης, είτε να τον υποστηρίξουν στην εκτέλεση της. Μαζί με τις προφορικές οδηγίες, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο με το οποίο ο δάσκαλος, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να «βάζει» τον ασκούμενο σε θέσεις που δεν μπορεί να μπει μόνος του, μπορεί να τον βοηθήσει να ανακαλύψει τις δυνατότητές του.
Ωστόσο, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε ασκούμενος, για οποιονδήποτε λόγο, δεν νιώθει άνετα με αυτές, του δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα ή απλά δεν επιθυμεί να λάβει σωματική διόρθωση, είτε μια δεδομένη στιγμή, είτε ποτέ, μπορεί να τις αρνηθεί χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσει το λόγο.
Τούτου λεχθέντος, ενθαρρύνουμε τους ασκούμενους που αντιμετωπίζουν κάποιο σωματικό τραυματισμό, να μας ενημερώνουν πριν το μάθημα ή κατά τη διάρκεια, ώστε να μπορούμε να το συνυπολογίσουμε στις οδηγίες μας, είτε αυτές είναι λεκτικές είτε σωματικές.
Στην πρακτική της Ashtanga η επόμενη θέση δίνεται όταν κατά την κρίση του δασκάλου, ο μαθητής είναι έτοιμος. Έτοιμος μπορεί ένας ασκούμενος να θεωρηθεί, όχι υποχρεωτικά όταν η θέση είναι τέλεια, αλλά όταν η θέση εκτελείται με σχετική άνεση και σταθερότητα, η αναπνοή είναι επίσης σταθερή και όχι βεβιασμένη ΚΑΙ ο ασκούμενος κάνει μια ειλικρινή, συνεπή και συχνή προσπάθεια να φτάσει τη θέση εκεί που του επιτρέπουν τα όρια των δυνατοτήτων του, χωρίς προσκόλληση στο αποτέλεσμα και στόχο απλά την επόμενη θέση.
Ο δάσκαλος σε αυτήν την περίπτωση έχει υποχρέωση να λειτουργεί όχι ως αυστηρός και παντογνώστης θεματοφύλακας των θέσεων και της «σωστής μεθόδου», αλλά, στο μέτρο του δυνατού, ως ουδέτερος και αντικειμενικός παρατηρητής που μπορεί να προσαρμόσει τη μέθοδο στον εκάστοτε ασκούμενο αλλά και να κρίνει πότε χωράει παραπάνω προσπάθεια.
Με όλη μας την κατανόηση, γιατί και εμείς είμαστε ασκούμενες, παρακαλούμε να μη μας ρωτάτε πότε θα προχωρήσετε και πότε θα πάρετε την επόμενη θέση. Η πρόοδος, ειδικά μετά από ένα σημείο, είναι πολύ αργή. Γιόγκα δεν είναι μόνο η εκτέλεση των θέσεων, αλλά κυρίως η εσωτερική δουλειά που γίνεται όταν ο καθένας από εμάς έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του επάνω στο στρωματάκι του, αλλά και εκτός. Στόχος μας δεν είναι απλά να τελειώσουμε κάποια σειρά, αλλά στην πορεία προς τα εκεί να έχουμε μάθει κάποια πράγματα, και μέσα από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε να έχουμε ωριμάσει. Αν νιώθετε ότι έχετε κολλήσει σε κάποια θέση αρχικά αναρωτηθείτε αν κάνετε αρκετά συχνά πρακτική. Όλοι μας έχουμε ένα όριο στο πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε με μονάχα 2-3 πρακτικές την εβδομάδα.
Αν ωστόσο ήδη κάνετε καθημερινή πρακτική, τότε ελάτε να το συζητήσουμε, μιας και μοναδικός μας στόχος είναι η πρακτική σας να κάνει τη ζωή σας καλύτερη.